ГСШ у НАВАК-у

16 maj

Прва школа безбедне вожње у Србији, Национална возачка академија (НАВАК) у Београду, угостила је недавно ученике Грађевинско-саобраћајне школе у Грачаници и њихове наставнике практичне наставе. Повод је био једнодневни тренинг за безбедну вожњу. Реч је о програму „Живот за младе возаче“ који има за циљ да смањи учешће младих у незгодама са страдалим лицима.

НАВАК-ови програми омогућавају да млади без последица доживе ситуације у којима су други трагично страдали како би схватили да безбедност није само питање прописа него и разума и како би се спречило да млад возач у саобраћају упадне у замку сопственог превеликог самопоуздања и  мањка искуства.

Значај ове врсте тренинга одавно је препознат у Аустрији где је квалитетном обуком постигнуто смањење учешћа младих возача у  незгодама за 17,5 %, а у незгодама с повредама за 28%.

Ученици ГСШ у НАВАК-у су научили да препознају опасности пре него што се догоде; стекли су искуство за реакцију у критичној ситуацији и за смањење потенцијалних последица; испитивали су и сопствена и ограничења возила; научили су како да реше проблем превеликог самопоуздања у вожњи и сл.

Наше представнике у Београду лично је поздравио директор академије НАВАК, Мирко Алвировић. Наставница практичне наставе, Златица Недељковић, каже да је ово први пут да ученици и наставници ГСШ учествују у овим програмима. Одушевљена је љубазношћу запослених у НАВАК-у, условима рада и начином преношења знања.

„Лепо су нас дочекали. Организација је била одлична. Мени се највише допао теоријски део и вожња по полигону“, каже ученица IV разреда ГСШ, Валентина Смиљанић.

„Искуство које ћу памтити целог живота! Највише ми се допала симулација аутомобила у саобраћајној незгоди и пролазак кроз чуњеве“, утисци су Бориса Јанковића, ученика IV разреда ГСШ. 

НАВАК-ови програми су прилагођени условима саобраћаја у нашем региону и нису намењени само младима већ свима који управљају било којом врстом возила.

                              Марија Караџић

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: