Посета Улпијани

16 jun

Грачаница с околином обилује старинама о којима још увек не знамо довољно. Нека од тих места смо посетили док за нека чак не                                                                        знамо ни да постоје.

  Један од познатијих локалитета који нас окружују је археолошко налазиште Улпијана. Остатке овог старог римског града и његову историју недавно су упознали ученици другог разреда Грађевинско-саобраћајне школе у Грачаници.

Улпијана или Јустинијана Секунда је стари римски и рановизантијски град чији су остаци удаљени само 1 километар од Грачанице. Највероватније  је основан у 2. веку за време владавине римског цара Трајана (Марка Улпија Нерве). Године 471. Готи су опустошили Улпијану  док је 518. године овај град потпуно уништен у великом земљотресу. Убрзо га је обновио византијски цар Јустинијан I због чега је град и назван Јустинијана Секунда.

Некада је то био град са кулама, окружен широким бедемима. Данас се Улпијана  простире на површини од око 70 хекатара. До сада је на овом локалитету пронађено мноштво керамичких предмета,  мермерна женска глава, затим накит, велики мермерни саркофаг, крстасте фибуле, оружје, оруђе… Откривени су и остаци грађевина попут  базилике с крстионицом, лапидаријума, северне капије, римског купатила, храма с портиком, утврђене базилике, северне некрополе и сл.

Посета Улпијани била је и прилика да завиримо у прошлост  и сазнамо по нешто и о начину живота људи који су пре много векова били становници овог града. Ученици су са својим наставницама уживали у часу историје на овом археолошком налазишту и пожелели да таквих прилика буде више и на другим местима.

Marija Djekić

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: