Светски дан поезије на наш начин

24 mar

 

 

         Према одлуци УНЕСКО-а, већ 20 година у свету се 21. марта обележава Дан поезије. Слављење поезије тог дана на јавним местима, на градским трговима и у парковима има за циљ промоцију читања, писања и објављивања стихова, као и промоцију поезије међу школарцима.

          Обележавању овогодишњег празника прикључили су се ученици Грађевинско-саобраћајне школе у Грачаници. Они су изашли из својих учионица и поезију казивали пролазницима на улици, радницима у општини, верницима у манастирској порти, гостима у кафићима, продавцима у маркетима и на пијаци… Желели су да им покажу да поезија има моћ да човека оплемени, духовно обогати, подстакне га на дубља размишљања, пружи му уживање, чак и да у њему пробуди песника.

 

          Ђаци су својим суграђанима казивали стихове Дучића, Ракића, Бојића, Шантића, Диса, Десанке Максимовић и других великих српских песника. А онима који су желели да застану и да их чују даривали су поклоне у виду љубавних и родољубивих песама.

         Пролазници су били пријатно изненађени, многи чак и одушевљени идејом наших ђака. Неки су рецитовали заједно с њима, неки су им из руку узимали књигу да сами прочитају још неку песму, некима су стихови измамили сузе, а ђацима је било најдраже што је поезија том приликом многима од њих улепшала дан. Још једна њена чаробна моћ!

Maрија Ђекић

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: