Упознајемо Косово и Метохију…

21 okt

Соколица, Бањска, Зочиште, Велика Хоча и Ораховац

У оквиру једнодневне стручне екскурзије, ученици 1. и 2. разреда Грађевинско-саобраћајне школе у Приштини-Грачаници имали су прилику да са својим наставницима посете неколико манастира на Косову и Метохији и буду гости мештана Велике Хоче и Ораховца. Циљ је упознавање ученика с историјским и културним наслеђем Косова и Метохије.

Најпре смо кренули пут северног дела Косова, а прва дестинација био је манастир Соколица изнад Звечана из 14. века. Од искушенице Мирјане сазнали смо више о настанку манастира и његовог иконописа, као и о чувеној скулптури Богородице с Исусом Христом у наручју. Занимљиво је било и с врха куле посматрати чудесну природу у околини манастира.

Упутили смо се потом у родни крај Бановић Страхиње, једног од највећих српских јунака народне епске поезије. Посетили смо манастир Бањску недалеко од Звечана. Један од монаха говорио нам је о историјату и обнови манастира насталог у првој половини 14. века. Црква је посвећена светом Стефану и задужбина је српског краља Милутина.

Након обиласка севера Косова, кренули смо ка Метохији. У манастиру Зочиште из 14. века направили смо дужу паузу уз причу монаха о цркви и чудотворним моштима светих бесребреника Козме и Дамјана којима је и посвећена. Виногорску слику овог краја укусима су дочарали тек убрани  гроздови којима смо били послужени.

Следећа дестинација била је Велика Хоча, у народу називана Голема Оча. Испред цркве светог архиђакона Стефана из 14. века дочекао нас је отац Кирил који нам је потом показао и Господарску кућу. У њој смо разгледали уметничка дела бројних косовскометохијских аутора на доњем спрату, као и експонате изложене у оквиру етно-музеја на горњем спрату куће.

На самом завршетку екскурзије боравили смо у српском делу Ораховца. Локални парох, отац Веља, најпре нам је показао ораховачку школу у којој се настава одвија у отежаним условима, а затим и цркву посвећену Успењу Пресвете Богородице. У тек недавно уређеној гостинској соби цркве били смо гости љубазних мештана.

Обиласке косовскометохијских светиња и знаменитости завршили смо у сумрак, уз жељу да им се ускоро поново вратимо.

Посете манастирима организоване су уз благослове игумана и монаха ових светиња, а наш заједнички утисак је да је упознавање историјског, духовног и културног блага јужне српске покрајине више него потребно младим нараштајима.    

 

Марија Ђекић            

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: