Заједно у борби против вршњачког насиља

10 mar

Предавања су организована поводом Међународног дана борбе против вршњачког насиља који се обележава последње среде у фебруару. Реч је о такозваном Дану розе мајица када су наши ђаци онлајн наставу пратили у мајицама ове боје

Tим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања Грађевинско-саобраћајне школе за ученике свих разреда одржао је низ предавања под називом „Заједно у борби против вршњачког насиља“.

Циљ је да се ђаци упознају с врстама насиља, да науче како да га препознају и како да реагују, коме да се обрате за помоћ и како да се заштите.

У време када све чешће слушамо о сукобима међу тинејџерима, овакав вид превентивне едукације веома је потребан и користан за ђаке о чему сведоче и њихови утисци након предавања.

Обележавање овог дана покренула је група канадских активиста 2007. године када је ученик Чарлес Мек Нил доживео вршњачко насиље у својој школи. Наиме, он је у школу дошао у мајици розе боје желећи да подржи борбу своје мајке која болује од карцинома дојке. Због боје мајице наишао је на ругање и вербално насиље међу својим школским друговима. Они другови који су разумели његов гест и подржали га у томе, почели су и сами да долазе у школу у розе мајицама.

Циљ овог симболичног датума је да превентивно едукује децу и омладину, развије толеранцију, емпатију, поштовање различитости, подржи ненасилну комуникацију и заштити младе људе од вршњачког насиља.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: